Stichting Regionale Veteranendag

Noord-West Veluwe

• Officiële opening van een witte anjer perkjein Harderwijk

De Gemeente Harderwijk wil graag haar respect en waardering tonen voor de veteranen in Harderwijk en Hierden. In samenwerking met Rik van Velzen en Maarten van Panhuis namens de Stichting Regionale veteranendag Noord-West Veluwe, heeft de gemeente Harderwijk een witte anjer perkje aangelegd aan de Vitringasingel. De witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan.


Op vrijdag 17 juni opent Burgemeester Van Schaik het perkje. U bent van harte uitgenodigd om bij deze officiële opening aanwezig te zijn, aan de Vitringasingel (bij het oude scheepskanon).Programma:

11:15 uur inloop

11:30 uur officiële opening

11:45 uur kopje koffie bij café de Belofte

12:15 uur einde


We hopen u te zien op 17 juni.


• Witte anjerperkje

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, wat jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaatsvindt. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen. Veel gemeenten gaven gehoor aan deze oproep.


Foto: Veteranen-Anjerperk(en) ZeewoldeIn 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis) en Enschede.

• Witte anjer prijs

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft in 2018 een speciale prijs in het leven geroepen voor mensen die zich inzetten voor veteranen. Iedereen weet hoe belangrijk steun van naasten kan zijn voor veteranen. Denk aan de buurman/buurvrouw die altijd klaarstaat, de oprichter van het Veteranencafé bij jou in de buurt of aan de burgemeester die zich elk jaar extra inzet om een prachtige lokale Veteranendag te organiseren. De Witte Anjer wordt gedragen als waardering voor alle Nederlandse veteranen.

• De Witte Anjer ook op de Regionale Veteranendag

"Dianthus Caryophyllus" is de Latijnse naam van een bloem, dat een herkenbaar symbool is geworden, door Z.K.H. Prins Bernhard. Hij was één van de mensen die zijn blijk van waardering voor de Nederlandse Veteranen dagelijks toonde, door het dragen van de Witte Anjer.


De Nederlandse bevolking wordt ook dit jaar weer gevraagd om tijdens de Nederlandse, maar ook tijdens de Regionale Veteranendag de witte anjer te dragen als blijk van erkenning en waardering voor de verdiensten van onze veteranen.


De Anjer

Het initiatief van de Anjerdag is afkomstig van enkele Libanon Veteranen om de Anjer als Nationaal Symbool voor waardering Veteranen toe te voegen aan Veteranendag.


Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe hoopt dat de Anjer, net zoals de klaproos in Engeland, zal uitgroeien tot Nationaal symbool van waardering van alle Nederlandse Veteranen.