Stichting Regionale Veteranendag

Noord-West Veluwe

Beste veteraan,

Historische legervoertuigen en demonstraties op Veteranendag in Nijkerk

Regionale Veteranendag; een dag vol verhalen, ontmoetingen en indrukken

Opening wit anjerperkje aan de Vitringasingel op 18 juni jl.

15e Regionale Veteranendag met een vertrouwd en mooi programma

Start Veteranencafé in Harderwijk geslaagd

Beste veteraan,

Zaterdag 17 juni is de kans aanwezig dat het tijdens de regionale veteranendag in Nijkerk tropisch warm gaat worden. Wij begrijpen dat u graag uw veteranenpak draagt en uw glimmende medailles laat schitteren, maar gezien het warme weer lijkt het ons verstandig dat u zich luchtig kleed. Dit kan bijvoorbeeld het veteranenpak zijn zonder blazer (helaas geen medailles) met een baret. U bent ook vrij om voor een zomers tenue te kiezen.


Om gedurende de dag voldoende te kunnen blijven drinken kunt u bij verschillende kramen gratis flesjes water krijgen en er zal een tappunt aanwezig zijn bij het gemeentehuis.

  

Graag aandacht voor het volgende:

  1.  Drink 2 liter vocht (bij voorkeur water) per dag. Geen ijsblokjes i.v.m. mogelijke maag- en darmklachten en stressreactie. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt moet u meer drinken.
  1.  Smeer de onbedekte huid goed in. Draag in de volle zon altijd een zonnehoed of zonneklep.
  2.  Verblijf in een koele ruimte of zoek de schaduw op, vooral tijdens de warmste uren van de dag tussen 12:00 – 15:00 uur.
  3.  Houd baby's en peuters in de schaduw en laat nooit een kind in een afgesloten auto achter.
  4.  Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van ontsteking.
  5.  Wees matig met alcohol- en cafeïnehoudende dranken.
  6.  Vermijd overmatige inspanningen (vooral tussen 12.00 en 15.00 uur), zoals hardlopen in de zon.
  7.  Draag luchtige kleding. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad.
  8.  Ga met gezondheidsklachten tijdens het evenement naar de EHBO post en met gezondheidsklachten na afloop van het evenement naar de huisarts.
  9.  Zorg voor elkaar. Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving mensen zijn, die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen.


Mocht u zich afgemeld hebben dan kunt u deze mail als niet verzonden beschouwen.

Kijk hier voor meer informatie. Tot morgen!


Met vriendelijke groet,

Mitchell Verwijs

Secretaris Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe


Historische legervoertuigen en demonstraties op Veteranendag in Nijkerk

Nijkerk is dit jaar gastgemeente voor de Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe op zaterdag 17 juni. Op de parkeerplaats van het Stadhuis wordt een groot evenement gehouden met demonstraties en ontmoetingen met veteranen.


Naast een officieel programma voor genodigden houdt Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe een evenement op het plein voor het Stadhuis. Het doel van de stichting is om op sympathieke wijze erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan onder de aandacht van het brede publiek te brengen. Deze regionale Veteranendag wordt bij toerbeurt georganiseerd in Nijkerk, Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde.


Op het plein zijn verschillende demonstraties, optredens en activiteiten. Zo is er een UN-checkpoint, draait dj Hess muziek, staan er diverse stands met collectors items en nostalgische militaire spullen, zijn er demonstraties van legervoertuigen, wapens en uitrusting, ontmoetingen met de mariniers, veteranen, politie en brandweer.


Belangstellenden uit Nijkerk worden verzocht, indien mogelijk, lopend of met de fiets te komen. Belangstellenden uit Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde uiteraard ook, maar voor degenen die met de auto komen, is er gelegenheid te parkeren naast het evenemententerrein.


Het programma duurt van 10.00 tot 15.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Regionale Veteranendag; een dag vol verhalen, ontmoetingen en indrukken

Een groot aantal veteranen, jong en oud en nog actief dienende militairen, uit Zeewolde, Harderwijk, Hierden, Ermelo, Putten en Nijkerk bezochten zaterdag de Regionale Veteranendag in Zeewolde. Onder hen de 101-jarige Jos Wessels uit Zeewolde en de 100-jarige Bob Bisschop uit Harderwijk. “Dan heb je veel verhalen te vertellen. U hebt als KNIL-militair veel meegemaakt. Heren, wat fijn dat u erbij bent”, sprak Maarten van Panhuis, bestuursvoorzitter van de Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe, hen toe tijdens de officiële opening in The Lux.


De regio (Zeewolde, Harderwijk, Hierden, Ermelo, Putten en Nijkerk) telt 1300 veteranen. In Zeewolde wonen 265 veteranen, waarvan de helft nog actief dienend. “Het delen van verhalen doen veteranen het liefst onderling”, gaf burgemeester Gerrit Jan Gorter aan in zijn welkomst toespraak. “Dat weet ik uit ervaring als familie van. Daarom is een dag als dit zo geschikt.”


Met de Regionale Veteranendag, die bij toerbeurt wordt georganiseerd in Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk, wil de stichting op sympathieke wijze erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Maar het is in eerste plaats een dag voor veteranen zelf. “Een eigen dag om verhalen te delen, elkaar te begrijpen en van elkaar te leren. Maar ook het gevoel van verbondenheid weer te mogen ervaren en waardering en erkenning te laten zien en te laten voelen. Want die wordt nog niet overal gevoeld”, gaf Van Panhuis de aanwezigen mee.


De 15e Regionale Veteranendag speelde zich af onder zeer zomerse temperaturen. Ondanks de warmte is de dag goed bezocht. Die begon gelijk goed met een vrolijke muzikale verwelkoming verzorgd door het Muziek en Tamboer Korps Verbindingsdienst.

De opstelling van de diverse militaire voertuigen trok zoals altijd grote belangstelling. Jongere maar ook oudere bezoekers lieten zich maar al te graag uitnodigen om even in te stappen.

Ook de militaire wapens bleken een grote aantrekkingskracht te hebben. Door het zelf vasthouden van een wapen of het aantrekken van een kogelwerend vest konden bezoekers ervaren hoe zwaar of dat is. De waardering voor de militairen werd daardoor alleen maar groter.


Ook veel interesse was er voor de pop-up expositie van het Defensie Uniform Privé Museum die met onder meer gebruikte kleding en uitrusting van veteranen uit de regio een mooi beeld gaf aan de diverse missies waar zij aan hebben deelgenomen. In aanloop naar de Regionale Veteranendag heeft LOZ een aantal indrukwekkende verhalen opgetekend uit de monden van Zeewolder veteranen. Deze zijn op de website van Lokale Omroep Zeewolde terug te lezen. Kijk hier voor de foto’s. (Bron tekst: Lokale Omroep Zeewolde)

Opening wit anjerperkje aan de Vitringasingel op 18 juni jl.

Vrijdag 17 juni opende burgemeester Harm-Jan van Schaik een wit anjerperkje aan de Vitringasingel. Hij roemde de veteranen voor hun verrichtte diensten in de samenleving met gevaar voor eigen leven. In samenwerking met Rik van Velzen en Maarten van Panhuis namens de Stichting Regionale Veteranendag, heeft de gemeente Harderwijk het Witte Anjer Perkje aangelegd. Kijk hier voor een kleine foto reportage.De witte Anjer is het symbool voor erkenning en waardering
voor de Nederlandse veteraan.

15e Regionale Veteranendag met een vertrouwd en mooi programma

Na 2 jaar zonder Regionale Veteranendag, is deze gelukkig weer terug en wel op zaterdag 18 juni a.s. Dit jaar is Zeewolde de gastgemeente voor de Regionale Veteranendag.

Het Raadhuisplein in Zeewolde zal worden omgetoverd tot een locatie waar de veteranen ontvangen worden en een mooi programma inclusief lunch aangeboden krijgen.

Daarnaast zijn er vrij toegankelijk voor eenieder demonstraties van diverse legeronderdelen, is het mogelijk mee te rijden met (historische) legervoertuigen, zijn er diverse militaire stands en zijn ook politie en brandweer aanwezig.


Maarten van PanhuisHelaas konden door allerlei beperkende maatregelen rondom het Coronavirus de regionale Veteranendag 2020 en 2021 niet doorgaan. Voor de editie in 2022 kregen we in februari groen licht en zijn we dus bijzonder blij dat we dit jaar weer de veteranendag kunnen organiseren, aldus Maarten van Panhuis voorzitter van de stichting.


De Stichting stelt zich ten doel het op een sympathieke wijze maatschappelijke erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan onder de aandacht van een breed publiek te brengen. ‘Daarom is het belangrijk dat we één dag in het jaar onze veteranen hun eigen dag aanbieden waarbij ze een eigen programma krijgen aangeboden en daarbij ook in contact komen met andere veteranen uit de regio en een breed publiek’ geeft Maarten aan. De regionale veteranendag wordt per “toerbeurt” georganiseerd in en voor de gemeenten Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk.


Naast het officiële programma voor de veteranen is er van 10.00 tot 16.00 uur een gratis en voor iedereen toegankelijk programma wat meer wil weten over de veteranen, Defensie of daaraan gelieerde organisaties. Zo is het mogelijk om (historische) legervoertuigen te bezichtigen en in mee te rijden. Ook de Koninklijke Militaire School (KMS) is aanwezig, waarbij kinderen kunnen kennismaken met een stormbaan. Ook wordt er een UN-checkpoint ingericht. In de ochtend is er een concert van het Vrijwillig Muziek en Tamboer Korps Verbindingsdienst. Verder zijn er optredens van Swing the Mood bevrijdingstour, is de politie en brandweer aanwezig met wat materieel en informatie en zijn er een groot aantal militaire stands met collectorsitems en nostalgische militaire spullen. ‘Kortom een ontzettend mooi evenement voor zowel jong als oud, om langs te komen tijdens de Regionale Veteranendag op het Raadhuisplein in Zeewolde’, benadrukt Maarten van Panhuis.

Start Veteranencafé in Harderwijk geslaagd

Op 27 oktober jl. werd in Harderwijk een veteranencafé geopend. Het organisatieteam voor een veteranencafé in Drielanden, had bij de start niet op een dergelijk ongekend succes gerekend. Initiatiefnemers, Sandra van Huffelen, Lex Schuijl, Otto Buttner, Roy Abels en Jody van Slooten/ Suzan Witteveen (Alleman) zagen dat hun inspanning met een prachtige opkomst werd beloond.


Initiatief

Het initiatief om veteranen; jong en oud en actief dienende militairen; burgers die bij Defensie hebben gewerkt of nog werken en inwoners zijn van Harderwijk en omgeving met elkaar in contact te brengen, was aangeslagen. Dit werd mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband te creëren tussen de werkgroep, Zorgdat en Grand Café Alleman. Tijdens de bijeenkomst werd er ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het kleine Veteranenmuseum, ingericht in Wijkontmoetingscentrum Drielanden om de uitgestalde documenten, boeken, albums, foto’s en attributen te bekijken.


Opkomst

Met een opkomst van ongeveer 50 veteranen was Alleman gezellig vol! Aanwezig waren onder meer brigadegeneraal Hoefsloot, locoburgemeester van Bijsteren, mevrouw Venema, directeur Zorgdat en de lokale pers. Sandra van Huffelen kondigde namens het organisatiecomité Veteranencafé Alleman, de sprekers aan.


Opening locoburgemeester

De opening werd verricht door locoburgemeester Bert van Bijsteren die refereerde aan de rol van Harderwijk als Hanzestad. “Iets waar de gemeente nog steeds trots op is en nog steeds duidelijk zichtbaar is. Zie de stadspoorten, de stadsmuur en de imposante oude gebouwen. Uiteindelijk werd de Hanzestad vanaf 1815 garnizoensstad en werden er soldaten opgeleid voor de koloniën. Vanaf 1844 heette het garnizoen het Koloniaal Werfdepot. De stad stroomde vol met mensen die zich aangetrokken voelden tot het koloniale leger en graag naar het Verre Oosten wilden. Harderwijk is al jaren geen garnizoensstad meer maar er wonen nog steeds veel oud-militairen.


Zij zijn opgegaan in de bevolking en je ziet ze terug in verenigingen en bij vele maatschappelijke activiteiten. Ook wonen er relatief veel veteranen, die vaak deel hebben genomen aan vredesmissies overal ter wereld. We zijn dan ook trots op onze veteranen en Alleman wordt nu een veteranencafé! Het is een plek om elkaar te ontmoeten en samen verhalen te delen. Maar ook een plek voor gezelligheid waarbij ook andere burgers welkom zijn! Vandaag is het de start van het veteranencafé Harderwijk! En, afsluitend: hulde aan de initiatiefnemers die veel energie in de opstart hebben gestoken!”


Brigadegeneraal Hoefsloot

Daarna krijgt generaal Hoefsloot het woord en begint met het uitspreken van de waardering en erkenning voor de huidige veteranen. “Ook zij krijgen gelukkig veel terug van de bevolking van Harderwijk. Zoals de mogelijkheden om de verhalen van en door de veteranen op de scholen te vertellen. Na een buitenlandse missie verlenen we hulp/ steun aan de veteranen die dit kenbaar maken.


Er is extra zorg/ aandacht voor veteranen die hun plek moeilijk kunnen vinden en kunnen dag en nacht terecht kunnen voor hulp in Doorn. En wat vandaag ook belangrijk is dat we elkaar weer kunnen ontmoeten!


Dit is dan ook een heel mooi initiatief in Harderwijk waar ik graag aan mee doe namens Defensie. Ik heb samen met Roy Abels in Kosovo gezeten. Roy brengt een boek daarover mee dat ik hier aan Sandra overhandig. Tevens komt er een tweede boek met de titel 75 jaar vrijheid, vol met verhalen van veteranen. Ik vind dit een fantastische middag en op naar de volgende ontmoeting hier in Harderwijk! “Dank u allen voor dit veteranencafé!”


Sandra meldt nog dat er naast de kleine expositie in het MFC De Bogen ook de buiten geparkeerde voertuigen, waaronder een pantserwielvoertuig, de Fennek, die uiteraard te bezichtigen zijn waarna ze het officiële gedeelte afsluit. De volgende data van de agenda van het Veteranencafé Alleman kunt u vinden op www.VeteranencafeAlleman.nl.