Op zaterdag 7 juli 2018 werd de 13e Regionale Veteranendag gehouden

Ontmoetingsplek Veteranen


• Op zaterdag 7 juli 2018 werd in Ermelo de 13e Regionale Veteranendag gehouden

Theaterzaal De Dialoog, het Raadhuisplein, een deel van de Stationsstraat en het Pauwenplein waren voor deze veteranendag omgetoverd naar een waar erepodium waar de regionale veteranen uit de gemeentes Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Putten en Zeewolde centraal stonden.


De dag werd geopend door de vice voorzitter van de stichting Regionale Veteranendag NW Veluwe, Dhr. Albert Lok, waarna de burgemeester van Ermelo ( Dhr. A. Baars) het woord nam en onder andere de veteranen bedankte voor hun inzet, waar ook ter wereld. Aansluitend werd een minuut stilte gehouden om de gevallen collega’s te herdenken.


Een ruim 1 uur durend veteranenconcert op het Raadhuisplein werd verzorgd door het muziekkorps Fanfare Korps Nationale Reserve uit Amersfoort. Voor een groot en breed publiek traden zij op en werden met luid applaus bedankt. (Kijk hier voor de foto’s)


In het centrum van Ermelo was breed uitgepakt met diverse militaire voertuigen van Keep Them Rolling en Stichting UN Viertonner, een hindernisbaan door de Koninklijke Militaire School, rondritten in militaire voertuigen, springkussen en stands en kraampjes. Deze werden o.a. bemand door Living History Association “ Screaming Ducks” , het Defensie Uniformen Privé Museum, het Veteraneninstituut, Veteranenshop, het Veteranen Search Team, Oskam Antiquariaat, Royal Dumpstore , VVV Ermelo, Veteraneninloophuis Heelsum, de wervingstruck van Defensie, sportvereniging Krav Maga, etc. Ook werden er bij diverse kraampjes militair speelgoed verkocht.


Mede dankzij het mooie weer was de dag een succes, en trok veel bezoekers die ook de interactie aangingen met de veteranen. Er waren 2 water distributiepunten ingericht, waar zowel de veteranen als de bezoekers van de Regionale Veteranendag gratis flesjes water konden pakken.


Naast de burgemeesters van Ermelo, (Dhr A.A.J. Baars) Nijkerk (Dhr. G.D. Renkema) en Harderwijk (Dhr. H.J. van Schaik) waren ook onder andere de commandant Veteraneninstituut (Kolonel L. de Vos) en namens de Inspecteur Generaal Krijgsmacht (Luitenant-Kolonel T. van Mastrigt) aanwezig en spraken hun waardering uit richting de veteranen.


Uiteraard ontbrak een gezamenlijke maaltijd in de vorm van "blauwe hap" niet, en werd de dag tevreden afgesloten met een aandenken voor de aanwezige veteranen in de vorm van een vaan.

Ontmoetingsplek Veteranen

Op de Veluwe ontbrak nog een eigen ontmoetingsplek voor de veteranen, daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie. In Ermelo werd een nieuw Veteranencafé voor de regio Noordwest Veluwe en Flevoland geopend. De uitbater van het Wapen van Ermelo, de heer Sanjay Kowlesar, heeft de veteranen een eigen ‘thuishonk’ binnen zijn bedrijf aangeboden. Het Wapen van Ermelo (het voormalig postkantoor) is gunstig en centraal gelegen en biedt alle faciliteiten voor de maandelijkse bijeenkomsten.


Niet alle veteranen hebben behoefte aan zo’n ontmoetingsplaats. Toch is het goed om een vaste locatie te hebben waar je met iemand van je eigen uitzending herinneringen kunt ophalen, maar zeker ook met anderen je ervaringen kunt delen. Je kunt niet zomaar met iedereen over die ervaringen praten, met als gevolg dat je wereldje steeds kleiner wordt. Goede maten zoeken elkaar thuis wel op of ontmoeten elkaar bij de activiteiten van de verschillende veteranenorganisaties. Soms is praten niet direct nodig, het ‘wij’ gevoel doet al erg goed. Ook daarvoor is het Veteranencafé de ideale ontmoetingsplek.


Veteranen kom naar uw eigen vaste honk!

Iedere eerste woensdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur

en van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom.