ZATERDAG 20 JUNI 2020 15e Regionale Veteranendag NW-Veluwe in ZEEWOLDE

Barbara Visser, Staatssecretaris van Defensie komt naar Putten

Op zaterdag 22 juni 2019 is er weer een Regionale Veteranendag in Putten

Op zaterdag 7 juli 2018 werd de 13e Regionale Veteranendag gehouden in Ermelo

Ontmoetingsplek VeteranenOp zaterdag 20 juni 2020 zal de 15e editie
van de Regionale Veteranendag Noord West Veluwe
plaats vinden in Zeewolde.


Omdat het de 15e editie betreft beloofd het een speciale dag te gaan worden.

Details volgen in de loop der tijd.


Barbara Visser, Staatssecretaris van Defensie komt naar Putten

Defensie is een kerntaak van de overheid, onze houvast in een onzekere wereld.
De krijgsmacht moet er staan als het er op aankomt. Er worden dus hoge eisen gesteld aan Defensie. Aan onze mensen en eenheden die, als het nodig is, snel ingezet moeten kunnen worden. Goed getraind en uitgerust met de juiste spullen. Daar gaan we aan Barbara Visser - Staatssecretaris van Defentiewerken. Met 1,5 miljard euro voor investeringen in personeel en materieel, inclusief het onderhandelingsresultaat voor de arbeidsvoorwaarden, bieden we perspectief. Voor al onze mannen en vrouwen die zich inzetten voor een veilige en vrije samenleving. Die dag in dag uit beschermen wat ons dierbaar is.


'Vrijheid en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Dat heb ik zelf van dichtbij mogen ervaren. Daarmee zijn het voor mij geen abstracte begrippen, maar cruciale waarden die door de overheid beschermd moeten worden. De krijgsmacht is hierin onmisbaar.


Ik ben vereerd dat ik mij, samen met de Minister, de komende jaren samen met alle mannen en vrouwen van Defensie mag inzetten om de krijgsmacht te versterken en vernieuwen.
Ik realiseer me hierbij heel goed dat we de afgelopen jaren veel hebben gevraagd van onze mensen en dat we vertrouwen moeten terugwinnen. Daar wil ik me graag in mijn rol als staatsecretaris voor inzetten. Mét en vóór alle mensen bij Defensie.'
Ik ben de 22e juni in Putten.


Op zaterdag 22 juni 2019 is er weer een Regionale Veteranendag

Locatie is de Gemeente Putten, gebouw De Akker, bij het Gemeentehuis, op het Fontanusplein 2 in Putten. Op het Fontanusplein en Kerkplein, Kerkstraat en in de Dorpsstraat is van alles te zien en te beleven. Deze dag staat vooral in het teken van het eren van de Veteranen die zich voor de Nederlandse Staat hebben ingezet in oorlogsgebieden.


Bent u op zoek naar een baan bij Defensie kom dan zaterdag 22 juni 2019 naar het Kerkplein in Putten. waar u eerst kennis kunt maken met de Koninklijke Militaire School die een militaire hindernisbaan voor u opgebouwd hebben. Waar u kunt ervaren wat een militair allemaal moet kunnen voordat hij of zij bij Defensie kan beginnen. Daarna kunt u zich bij de wervingstrailer VeVa van Defensie melden, en daar voorlichting krijgen voor een baan bij Defensie. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de wervingstrailer wat Defensie zoal doet.


Wat is er zoal te beleven op 22 juni 2019

  • Staticshow op het Fontanusplein en Kerkplein.
  • Mobiele wervingstrailer VEVA via DCPL van Defensie voor alle krijgsmachtdelen op het Kerkplein.
  • Koninklijke Militaire school met een hindernisbaan op het Kerkplein of Fontanusplein.
  • Voor kinderen en ouders wordt de mogelijkheid geboden om een rondje te rijden door Putten met historische voertuigen van Keep them Rolling en andere veteranen organisaties.
  • Voor kinderen en ouders is er op het Kerkplein of Fontanusplein een springkussen om daar in te spelen.
  • Voor een ieder die sportief zijn kunnen mee doen aan een programma bij de Scouting van Ermelo, Harderwijk of Putten op het Fontanusplein of Kerkplein.
  • In de winkelstraten Dorpsstraat en Kerkstraat en op Kerkplein zijn verschillende kraampjes opgesteld waar u een bezoek aan kunt brengen.
  • Voor gebouw de Aker is bij mooi weer ook door het Orkest Koninklijke Marechaussee uit Apeldoorn een veteranenconcert voor de Veteranen en deze is ook toegankelijk voor Publiek.Namens het Stichtingsbestuur en de burgermeester van Putten

bent U van harte welkom deze dag.

• Op zaterdag 7 juli 2018 werd in Ermelo de 13e Regionale Veteranendag gehouden

Theaterzaal De Dialoog, het Raadhuisplein, een deel van de Stationsstraat en het Pauwenplein waren voor deze veteranendag omgetoverd naar een waar erepodium waar de regionale veteranen uit de gemeentes Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Putten en Zeewolde centraal stonden.


De dag werd geopend door de vice voorzitter van de stichting Regionale Veteranendag NW Veluwe, Dhr. Albert Lok, waarna de burgemeester van Ermelo ( Dhr. A. Baars) het woord nam en onder andere de veteranen bedankte voor hun inzet, waar ook ter wereld. Aansluitend werd een minuut stilte gehouden om de gevallen collega’s te herdenken.


Een ruim 1 uur durend veteranenconcert op het Raadhuisplein werd verzorgd door het muziekkorps Fanfare Korps Nationale Reserve uit Amersfoort. Voor een groot en breed publiek traden zij op en werden met luid applaus bedankt. (Kijk hier voor de foto’s)


In het centrum van Ermelo was breed uitgepakt met diverse militaire voertuigen van Keep Them Rolling en Stichting UN Viertonner, een hindernisbaan door de Koninklijke Militaire School, rondritten in militaire voertuigen, springkussen en stands en kraampjes. Deze werden o.a. bemand door Living History Association “ Screaming Ducks” , het Defensie Uniformen Privé Museum, het Veteraneninstituut, Veteranenshop, het Veteranen Search Team, Oskam Antiquariaat, Royal Dumpstore , VVV Ermelo, Veteraneninloophuis Heelsum, de wervingstruck van Defensie, sportvereniging Krav Maga, etc. Ook werden er bij diverse kraampjes militair speelgoed verkocht.


Mede dankzij het mooie weer was de dag een succes, en trok veel bezoekers die ook de interactie aangingen met de veteranen. Er waren 2 water distributiepunten ingericht, waar zowel de veteranen als de bezoekers van de Regionale Veteranendag gratis flesjes water konden pakken.


Naast de burgemeesters van Ermelo, (Dhr A.A.J. Baars) Nijkerk (Dhr. G.D. Renkema) en Harderwijk (Dhr. H.J. van Schaik) waren ook onder andere de commandant Veteraneninstituut (Kolonel L. de Vos) en namens de Inspecteur Generaal Krijgsmacht (Luitenant-Kolonel T. van Mastrigt) aanwezig en spraken hun waardering uit richting de veteranen.


Uiteraard ontbrak een gezamenlijke maaltijd in de vorm van "blauwe hap" niet, en werd de dag tevreden afgesloten met een aandenken voor de aanwezige veteranen in de vorm van een vaan.

Ontmoetingsplek Veteranen

Op de Veluwe ontbrak nog een eigen ontmoetingsplek voor de veteranen, daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie. In Ermelo werd een nieuw Veteranencafé voor de regio Noordwest Veluwe en Flevoland geopend. De uitbater van het Wapen van Ermelo, de heer Sanjay Kowlesar, heeft de veteranen een eigen ‘thuishonk’ binnen zijn bedrijf aangeboden. Het Wapen van Ermelo (het voormalig postkantoor) is gunstig en centraal gelegen en biedt alle faciliteiten voor de maandelijkse bijeenkomsten.


Niet alle veteranen hebben behoefte aan zo’n ontmoetingsplaats. Toch is het goed om een vaste locatie te hebben waar je met iemand van je eigen uitzending herinneringen kunt ophalen, maar zeker ook met anderen je ervaringen kunt delen. Je kunt niet zomaar met iedereen over die ervaringen praten, met als gevolg dat je wereldje steeds kleiner wordt. Goede maten zoeken elkaar thuis wel op of ontmoeten elkaar bij de activiteiten van de verschillende veteranenorganisaties. Soms is praten niet direct nodig, het ‘wij’ gevoel doet al erg goed. Ook daarvoor is het Veteranencafé de ideale ontmoetingsplek.


Veteranen kom naar uw eigen vaste honk!

Iedere eerste woensdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur

en van 19.30 tot 22.00 uur bent u van harte welkom.